Loopbaanbegeleiding: zo werkt het in de praktijk

In een tijd waarin steeds meer mensen zich afvragen of ze wel op het juiste carrièrepad zitten, heeft loopbaanbegeleiding zich bewezen als een waardevol instrument. Maar wat houdt loopbaanbegeleiding precies in en hoe vind je de juiste begeleider? En laten we vooral de loopbaancheques niet vergeten. In een interview uit HLN werd COACHINGENT gevraagd deze vragen te beantwoorden. De volledige link naar het artikel vind je hier. Hieronder onze samenvatting.

1. Voor wie is loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding is geschikt voor mensen die zich gedemotiveerd voelen in hun huidige baan, die onzeker zijn over hun carrièrepad, of die hulp nodig hebben om hun doelen te bereiken. Het is een kans om je passies, talenten en work-life-balans te ontdekken, en concrete stappen te zetten richting een bevredigende loopbaan.

2. Hoe werkt loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding wordt afgestemd op de individuele behoeften en vragen van de klant. Er wordt gestart vanuit de specifieke vraag van de klant, met focus op wie ze zijn, wat ze willen bereiken, en hoe ze daar kunnen komen. Methoden zoals talentenspellen en kernwaardenonderzoek worden gebruikt om de klant te begeleiden naar inzichten en actiepunten.

3. Wat valt niet onder loopbaanbegeleiding?

Loopbaanbegeleiding richt zich specifiek op loopbaanvragen en mag geen andere vormen van coaching zoals burn-out, perfectionisme of faalangstbehandeling omvatten. Hoewel praktische zaken zoals het opstellen van een cv of motivatiebrief kunnen worden behandeld, is hieraan slechts een beperkte tijd toegewezen.

4. Hoeveel kost loopbaanbegeleiding?

Dankzij door de overheid gesubsidieerde loopbaancheques is loopbaanbegeleiding toegankelijk. Elke burger die 7 jaar heeft gewerkt kan loopbaancheques kopen voor 45 euro per stuk, goed voor zeven uur coaching. Zelfstandigen hebben ook recht op loopbaanbegeleiding, maar bij nood aan business coaching zijn loopbaancheques niet geldig.

5. Welke loopbaancoach kiezen?

Het kiezen van een geschikte loopbaancoach vereist onderzoek naar hun ervaring en achtergrond. Op de website van de VDAB zijn erkende loopbaancentra te vinden. Het is ook aan te raden om een vrijblijvend kennismakingsgesprek te regelen om te bepalen of er een goede match is voor jouw behoeften en doelen.

Vorige
Vorige

Hoe word je een essentialist?