COACHINGENT
van droom naar daad
Action Hero Klein-mail.jpg

BLOG

'Nee' zeggen op een positieve manier, hoe doe je dat?

 
andy-tootell-oRhhb0f2Kic-unsplash.jpg
 

Vind je het moeilijk om 'nee' te zeggen?
Heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel of ben je bang om mensen teleur te stellen?
Vind je het lastig om een taak te weigeren op het eind van de werkdag, waardoor jouw persoonlijke plannen in het water vallen?
Heb je soms het gevoel dat je energie weggeslurpt wordt?

Herkenbaar?

Dan laat je waarschijnlijk je grenzen net iets te vaak overschrijden. Grenzen stellen is nochtans belangrijk, want over je grenzen laten gaan zorgt voor stress, frustraties en burn-outs.
Maar dan moet je wel eerst weten wat jouw grenzen zijn...

Ken jezelf

Er bestaan geen geijkte maatstaven, want grenzen zijn voor iedereen persoonlijk. Dat maakt het ook zo moeilijk om adequaat aan te voelen waar jouw grens ligt. Je kan aan de hand van enkele vragen en testen wel bewuster worden van wat voor jou belangrijk is. Via onze loopbaanbegeleiding kan je je waarden en grenzen leren kennen. Zo leer je herkennen wanneer je grenzen worden overschreden en leer je hoe je daarmee om kan gaan.

Loopbaanbegeleiding kan je voordelig boeken met loopbaancheques. Je kan een afspraak maken met 1 van onze 3 ervaren coaches.

Communiceer je grenzen

Als je altijd passief toegeeft en geen duidelijke grenzen stelt, dan zullen anderen over je heen lopen. Een buitenstaander kan immers pas weten waar jouw grens ligt, als je die ook duidelijk communiceert. Leer dus op een assertieve manier 'nee' zeggen. Het vergt lef en oefening om een uitnodiging of vraag af te slaan, en waarschijnlijk zal je af en toe ook wel mensen teleur stellen hierdoor. Maar hou in het achterhoofd dat het vooral belangrijk is om jezelf niet teleur te stellen.
Met andere woorden: Om 'ja' te zeggen tegen jezelf en je eigen behoeftes, moet je soms 'nee' durven zeggen tegen de wereld.

Je kan efficiënter en constructiever leren communiceren tijdens onze training verbindende communicatie.

DSC_1379.JPG
 

Assertiviteit versus agressiviteit

Het is belangrijk om op een positieve, niet-agressieve manier je belangen te verdedigen. Dat kan je onder andere doen door maar een klein beetje nee te zeggen...
Bijvoorbeeld: als men je vraagt om die ene taak nogmaals te doen die buiten je verantwoordelijkheid valt, daar akkoord mee gaan als je hem dan meteen ook aan iemand anders kan aanleren zodat die hem kan overnemen. Grenzen stellen is niet staalhard 'nee' zeggen, het vraagt ook wel wat flexibiliteit, zeker in de variabele en veeleisende omgeving waarin we leven.

Leer alle tips en tricks over nee zeggen en positieve communicatie (en nog veel meer) in de workshop Work-life integration door Stephanie Van Oothegem (Manager Balls & Glory)

Steph.jpg
 

Grenzen stellen doe je best ook met respect voor de grenzen van anderen. Ook als leidinggevende is het belangrijk jouw grenzen en de grenzen van je medewerkers te bewaken. Probeer een assertieve leider te zijn, en dus geen agressieve baas die te direct en dominant is (en bijgevolg de grenzen van anderen overschrijdt). Maar vermijd eveneens oververantwoordelijk en overbetrokken gedrag.

Tijdens de workshop Leiderschap binnenstebuiten helpen we je de authentieke leider in jou te ontwikkelen

Je kan ons ook boeken voor aangepaste trainingen op maat van uw bedrijf.
Contacteer ons voor offertes op maat.

Make some firework!

Team Coachingent